Heidebrand in Hoog Soeren

Spot satellietfoto van 7 mei 2016 met het zwart geblakerde gebied van de heidebrand op 6 mei
Sentinel-2 satellietfoto van 21 april 2016 van het natuurgebied Hoog Soeren op de Veluwe
Groenindex verschilkaart tussen 21 april en 7 mei 2016 met in de witte omtrek het verbrande areaal (rood betekend minder groene biomassa op 7 mei)

Vrijdagochtend 6 mei 2016 brak er een heidebrand uit in Hoog Soeren op de Veluwe. Volgens de brandweer is een gebied zo groot als 15 voetbalvelden (ongeveer 10 ha) in vlammen opgegaan (zie ook hier). Uit satellietbeelden blijkt dat het daadwerkelijk verbrande areaal groter is, namelijk 14,5 ha.

De heidebrand is goed waarneembaar op de satellietfoto van 7 mei; iets boven het midden is duidelijk een zwart geblakerd gebied waarneembaar waar de brand heeft gewoed. Dit gebied was nog niet aanwezig op de satellietfoto van 21 april.

Om de heidebrand helemaal duidelijk in kaart te brengen worden de groenindex beelden van deze twee dagen over elkaar heen gelegd, de zogenaamde groenindex verschilkaart. Als er op beide dagen ongeveer evenveel groene biomassa staat wordt het beeld weergegeven in grijstinten. Maar als er op 7 mei minder groen staat dan op 21 april wordt de betreffende locatie in rode tinten weergegeven. Nu is heel duidelijk het door brand aangetaste heideveld te herkennen. Nadere analyse leert dat het een gebied van 14,5 ha groot is.

Op 6 mei stond er een wind uit oostelijke hoek. Dit betekent dat de brand gestart is op de meest oostelijke punt van het verbrande gebied en van daaruit zich naar het westen heeft verspreid. Dat dit zo makkelijk heeft kunnen gebeuren komt omdat de sapstromen in de heideplant nog niet op gang zijn gekomen na de winter; de plant is compleet droog en vat zeer snel vlam, zeker na een paar dagen mooi weer. Vergelijk dit maar eens met het groene grasveld aan de noordkant van het verbrande gebied; hier is de brand ten zuiden omheen getrokken.

Opmerkelijk is ook dat het startpunt van de brand midden in het natuurgebied ligt. Bij de meeste natuurbranden is het startpunt te herleiden tot bij een weg, waar de mens per ongeluk (sigarettenpeuk, fles dat als brandglas dient) of opzettelijk de natuur in brand heeft gezet.

Hier de link naar dit nieuwsbericht in pdf vorm.