Uiterwaarden overstromen in de zomer

Fig. 1: DMC satellietbeeld van de Waal nabij Nijmegen op 2 juni 2013
Fig. 2: DMC satellietbeeld van de Waal nabij Nijmegen op 8 juni 2013
Fig. 3: Groenindex verschilkaart tussen 2 en 8 juni 2013 (rood betekend minder groene biomassa op 8 juni)

De hevige en aanhoudende regenval in Zuid-Duitsland heeft er voor gezorgd dat de wateraanvoer van de Rijn zulke proporties aannam dat de uiterwaarden van de Rijn en Waal zijn overstroomt, wat zeer uitzonderlijk is in juni! Het satellietbeeld van 2 juni laat nog de normale situtie zien van de Waal nabij Nijmegen (ligt linksonder in de hoek) waar op het beeld van 8 juni duidelijk het wassende water is te herkennen.

Om de overstromingen makkelijk in kaart te brengen worden de groenindex beelden van deze twee dagen over elkaar heen gelegd (zie Fig. 3). Als er evenveel of evenweinig groen staat wordt het beeld weergegeven in zwartwit tinten. Als er op 2 juni meer groen stond dan op 8 juni wordt de betreffende locatie in rode tinten weergegeven. Nu is heel duidelijk het overstroomde gebied te herkennen en te kwantificeren.

Maar let ook eens op de lichtrode percelen in het agrarisch gebied. Dit zijn graslanden die gemaaid zijn tussen 2 en 8 juni, waardoor er ook minder groen staat op 8 juni. Dit is erg moeilijk te herkennen op de beelden van de afzonderlijke dagen.

Als laatste zijn een aantal velden met blauwige tinten te onderscheiden; dit zijn juist velden waar op 8 juni meer groen staat dan op 2 juni, zoals mais en aardappelvelden of in mei gemaaid gras dat alweer hard aan het groeien is.

 

Add new comment