Uiterwaarden Rijn overstromen

DMC satellietbeeld van 28 januari 2016 (rood geeft veel biomassa weer)
DMC satellietbeeld van 17 februari 2016 (rood geeft veel biomassa weer)
Groenindex verschilkaart tussen 28 jan. en 17 feb. 2016 (rood betekend minder groene biomassa op 17 feb.)

Het natte weer van de afgelopen tijd heeft er voor gezorgd dat de wateraanvoer van de Rijn zulke proporties aannam dat de uiterwaarden van de Rijn, Waal en IJssel zijn overstroomd. Het satellietbeeld van 28 januari 2016 laat nog de normale situatie zien van de Waal nabij Rossum en Heerewaarden. Bovenin het beeld stroomt de Waal en onderin stroomt de Maas. Op het beeld van 17 februari zijn duidelijk de overstroomde uiterwaarden te herkennen.

Om de overstromingen makkelijk in kaart te brengen worden de groenindex beelden van deze twee dagen over elkaar heen gelegd. Als er evenveel of evenweinig groen staat wordt het beeld weergegeven in zwartwit tinten. Als er op 17 februari meer groen stond dan op 28 januari wordt de betreffende locatie in rode tinten weergegeven. Nu is heel duidelijk het overstroomde gebied te herkennen en te kwantificeren.

Opmerkelijk is dat de Maas in het geheel niet buiten haar oevers is getreden. Blijkbaar heeft het in Noord-Frankrijk en België (stroomgebied Maas) lang zo hard niet geregend als in Zuid-Duitsland en Zwitserland (stroomgebied Rijn).